Az advent az egykori keresztények egyik fontos böjti időszaka volt, amelynek jelentősége mára visszaszorult. A katolikus egyház 1917-ben el is törölte az adventi böjtöt. A karácsonyt megelőző hetek azonban a kevésbé vallásos vagy a legkevésbé sem vallásgyakorló lakosság körében is különös hangulattal telítődnek. Előkerülnek az adventi koszorúk, gyertyák gyúlnak – és aki csak egy kis kedvet is érez a sütéshez, ilyenkor biztosan készít egy-két vagy akár tucatnyi, esetleg még több aprósüteményt, bejglit, tortát, lekvárral, krémekkel töltött desszertet.
Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
10 dkg vegyes kandírozott gyümölcs
10 dkg natúr kukoricapehely
10 dkg főtt gesztenye (vakuumos tasakban)
2 tojás + 1 tojásfehérje
4 evőkanál méz
1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
5 dkg darált mandula
50 kerek ostyalap
2 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál citromlé
Elkészítés: 1. A kandírozott gyümölcsöket összevagdaljuk, 2 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez, a maradékot összekeverjük a kukoricapehellyel, a főtt gesztenyével. Konyhai aprítóba tesszük, péppé zúzzuk.
2. A tojássárgáját a mézzel, a mézeskalács fűszerkeverékkel habosra keverjük, hozzáadjuk a gyümölcsmixet és a mandulát. Az összes tojásfehérjét kemény habbá verjük, beleforgatjuk.
3. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. Két teáskanál segítségével kis halmokat teszünk az ostyalapokra, tepsire rakosgatjuk, és a sütőben 15-17 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
4. A porcukrot simára keverjük a citromlével, a puszedlikra csorgatjuk, és megszórjuk a félretett gyümölcsdarabokkal.
Ananászos golyó
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
5 dkg banánchips
5 dkg aszalt alma
10 dkg aszalt ananász
5 dkg aszalt papaja
5 dkg mazsola
5 dkg kétszersült
5 dkg marcipánmassza
1 citrom leve és reszelt héja
1 mokkáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál rum
1 teáskanál kakópor
1 teáskanál porcukor
Elkészítés: 1. Az aszalt gyümölcsöket összevagdaljuk, vagy konyhai aprítóban nem túl finomra daráljuk. A kétszersültet, a marcipánt lereszeljük, a gyümölcsökhöz adjuk.
2. A masszát összedolgozzuk a citrom levével és héjával, a fahéjjal, a rummal, és nedves kézzel kis golyókat formázunk belőle.
3. A golyókat meghempergetjük a kakaóporban, megszórjuk porcukorral, és mignonpapírokba ültetjük.
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
7,5 dkg vaj
1 tojásfehérje
5 dkg barna cukor
4 evőkanál méz
6 dkg pisztácia (natúr, tisztított)
20 dkg liszt
2 evőkanál porcukor
Elkészítés: 1. A vajat simára keverjük a tojásfehérjével, a barna cukorral és 2 evőkanál mézzel. Ledarálunk 4 dkg pisztáciát, összekeverjük a liszttel, majd a vajas masszába dolgozzuk. Fóliába csomagoljuk, és 2 órára betesszük a hűtőbe.
2. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát két réteg frissen tartó fólia között 3 mm vékonyra kinyújtjuk, és holdakat szaggatunk ki belőle. A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben 12-14 percig sütjük.
3. A holdak felét még melegen megkenjük a maradék mézzel, és összeragasztjuk a holdak másik felével.
4. A maradék pisztáciát összevagdaljuk. A porcukrot néhány csepp vízzel simára keverjük, a holdakra csorgatjuk, és megszórjuk pisztáciával. Hagyjuk megszáradni.
Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
10 dkg cukor
1 dl tej
20 dkg vaj
10 dkg folyékony méz
1 tojás + 1 tojásfehérje
1 kávéskanál kakaópor
15 dkg őrölt mogyoró
15 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
15 dkg darált mandula
Elkészítés: 1. A karamellhez a cukrot egy kisebb edényben közepes lángon karamellizáljuk, megvárjuk, míg bugyogni kezd (4-5 perc), és beleteszünk 10 dkg vajat. Ha teljesen felolvadt, hozzáadjuk a tejet, és folyamatosan kevergetve összeforraljuk, majd hagyjuk kihűlni.
2. A maradék 10 dkg vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót sorrendben: a mézet, a karamellszirupot, az egész tojást, a kakaóport, 1 csipet sót, az őrölt mogyorót, végül a lisztet és a sütőport. Az egészet sima tésztává gyúrjuk, majd lisztezett deszkán 4 darab, kb. 2,5 cm átmérőjű rudat formázunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
3. A rudakat kivesszük a hűtőből, a felvert tojásfehérjével megkenjük, és a darált mandulában megforgatjuk.
4. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A sütőlemez(eke)t kibélelünk sütőpapírral. A tésztarudakat 1,5-2 cm vastagon felszeleteljük, és a sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
A tésztához:
10 dkg vaj
5 dkg cukor
10 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor
1 evőkanál mandulalikőr
5 dkg darált mandula
A mázhoz:
15 dkg porcukor
2 evőkanál citromlé
10 dkg piros marcipán
1 evőkanál vágott pisztácia
Elkészítés: 1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és kb. 1 órára betesszük a hűtőbe.
2. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és szíveket szaggatunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és kb. 10 percig sütjük.
3. A mázhoz a porcukrot sűrűre keverjük a citromlével (akkor jó, ha nagyon sűrű), és a szívekre folyatjuk. Hagyjuk megszáradni. A marcipánból apró virágokat készítünk, és a szívekre rakjuk. Megszórjuk pisztáciával.
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
20 dkg vaj
20 dkg liszt
10 dkg porcukor
15 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál kókuszlikőr
10 dkg eperlekvár
Elkészítés: 1. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, a porcukorral, a kókuszreszelékkel, a likőrrel, és cipóvá gyúrjuk. Hűtőben, letakarva 2 órát pihentetjük.
2. Pihentetés után a tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra kinyújtjuk. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A tésztából szíveket szaggatunk ki. A szívek felének a közepébe kisebb szív alakú mintával lyukat szúrunk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 10 percig sütjük.
3. A lekvárt kissé felmelegítjük, megkenjük vele a sima szíveket, és ráragasztunk egy lyukas szívet. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
50 dkg leveles tészta
1 tojásfehérje
15 dkg marcipán
Elkészítés: 1. A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni. A marcipánt lereszeljük, a tojásfehérjével összedolgozzuk.
2. A leveles tésztát kinyújtjuk, 2 egyforma darabra vágjuk, mindkettőt megkenjük a marcipánnal, és hosszabb oldaláról, mindkét irányból középig feltekerjük. Kissé megnyomkodjuk, hogy szív alakú legyen. Fóliába tekerjük, és 15 percre betesszük a fagyasztóba.
3. A sütőt 200 C-ra előmelegítjük. A két rudat 20-20 szeletre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, kissé megigazítjuk, hogy szív alakú legyen. A sütőben kb. 20 percig sütjük.
Hozzávalók kb. 35 darabhoz:
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
20 dkg liszt
8 dkg étkezési keményítő
10 dkg darált mák
20 dkg fehér csokoládé
5 dkg apró cukorgyöngy
Elkészítés: 1. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojással. A lisztet összevegyítjük a keményítővel és a mákkal, majd a vajas masszához dolgozzuk.
2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát csillagcsőrös habzsákba töltjük, és sütőpapírra 3-4 cm hosszú csíkokat nyomunk. A sütőben 10-15 percig sütjük. Rácsra szedjük, hagyjuk kihűlni.
3. A mázhoz vízfürdő fölött megolvasztjuk a csokoládét, és a rudakat félig megmártjuk benne. Megszórjuk cukorgyönggyel, és hagyjuk megszáradni.
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
3 tojásfehérje
12 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 mokkáskanál mandulaaroma
20 dkg kókuszreszelék
20 dkg étcsokoládé
5 dkg egész mandula (hámozott)
reszelt narancshéj
Elkészítés: 1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral.
2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben beleszitáljuk a cukrot, a vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a mandulaaromát és a kókuszreszeléket.
3. Teáskanállal apró halmokat rakunk a tepsire, és a sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni.
4. A csokoládét vízfürdő fölött megolvasztjuk, belemártjuk a csókok alját, és rácsra tesszük megszáradni.
5. A mandulát zsiradék nélkül megpirítjuk, és kevés csokimázzal a csókokra ragasztjuk. Reszelt narancshéjjal díszíthetjük.
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
20 dkg liszt
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
10 dkg cukor
15 dkg darált mandula
20 dkg vaj
10 dkg málnalekvár
5 dkg vagdalt dió vagy mogyoró
Elkészítés: 1. A tésztához összekeverjük a lisztet a fahéjjal, a szegfűszeggel, a cukorral, a mandulával, összedolgozzuk a vajjal, és cipóvá gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és 30 percre betesszük a hűtőbe.
2. A tésztát lisztezett deszkán kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, és virágokat szaggatunk ki belőle. Minden második virág közepét is kilyukasztjuk.
3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és rárakjuk a virágokat. Kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra szedjük, kihűtjük.
4. A sima virágokat megkenjük lekvárral, és összeragasztjuk a lyukas párjával. A tetejét vékonyan megkenjük lekvárral, és megszórjuk vagdalt dióval vagy mogyoróval.
Hozzávalók kb. 35 darabhoz:
20 dkg liszt
20 dkg vaj
8 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kakaópor
1 teáskanál őrölt fahéj
2 csipet őrölt szegfűszeg
2 teáskanál rum
5 dkg mogyoróforgács
porcukor a szóráshoz
Elkészítés: 1. A lisztet összegyúrjuk a vajjal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a kakaóval, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a rummal. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hidegre tesszük.
2. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
3. A tésztából diónyi gombócokat gyúrunk, megforgatjuk a mogyoróban, és a tepsire rakosgatjuk. A sütőben 10-15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, és vékonyan meghintjük porcukorral.
Hozzávalók kb. 70 darabhoz:
A tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
A tetejére:
1,5 dl tejszín
20 dkg cukor
7,5 dkg vaj
10 dkg méz
45 dkg mandulaforgács
10 dkg tejcsokoládé
maréknyi kandírozott meggy
Elkészítés: 1. A tésztához a lisztet összegyúrjuk a vajjal, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával és egy csipet sóval. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hidegre tesszük.
2. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztát sütőpapíron tepsi nagyságúra (35 x 35 cm) nyújtjuk, és a papírral együtt a tepsibe húzzuk. A sütőben 10-15 perc alatt világosra sütjük.
3. A tejszínt elkeverjük a cukorral, a vajjal, a mézzel, és 5-10 percig rotyogtatva főzzük, amíg borostyánszínű lesz. Belekeverjük a mandulát, és azonnal a meleg tésztára simítjuk. Visszatesszük a sütőbe, és még 15-20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
4. A csokoládét vízfürdő fölött felolvasztjuk, és vékony sugárban a süteményre csorgatjuk. Összevagdaljuk a meggyet, és rászórjuk. Éles késsel 3-4 centis négyzetekre, majd átlósan kettévágjuk.